30 Haziran 2011 Perşembe

GRENADA-FİZİKİ YAPI VE İKLİM

Ada, volkanik menşelidir.Kuzeyi plaj ve kumsallarla kaplıdır. Bir dağ silsilesi adayı kuzey-güney doğrultusunda geçerek ortadan ikiye ayırır. Bu dağ silsilesinin en yüksek noktası 840 m yükseklikteki St.Catherine Tepesidir.Mahmuz biçiminde ayrılmış şarp vâdiler bakımından oldukça zengindir. Ülkedeki sıradağların merkezinde 539 m yükseklikteki Grond Etang adı verilen krater gölü sönmüş bir volkanın ağzında meydana gelmiştir.Antoine Gölü bir diğer volkanik göldür. Bu göl kuzeydoğuda olup, hemen hemen deniz seviyesindedir. Ada pekçok dere, çay ve özellikle doğuda meyilli bölgede çok olan sel suları tarafından sulanmaktadır. Pekçok tatlı su, demirli ve sülfürlü sıcak su kaynakları mevcuttur. Güney kıyıları çok girintili çıkıntılıdır.

İklim ve Bitki Örtüsü
Grenada, tropik deniz iklimine sâhiptir.Sıcaklık değerleri hemen hemen sâbit olup, yalnız yüksek yerlerde değişmektedir. Düz olan bölgelerdeki senelik sıcaklık ortalaması 28°C civârındadır. Ocak ve mayıs ayları arasındaki kurak mevsimde arasıra sağanak hâlinde yağışlar görülür. Senenin kalan zamânı ise bol yağışlıdır.Senelik yağış ortalaması kıyı kesimlerinde 1524 mm civârındayken, iç kesimdeki yüksek dağ yamaçlarında ise 3810 milimetreyi bulur. Zaman zaman meydana gelen kasırgalar da ülke ikliminin önemli özelliklerindendir.
Geniş sahaları, tropikal meyveler, çiçekler, küçük ağaçlar ve eğrelti otları kaplamaktadır.Özellikle yüksek kısımlardaki 4000 hektar arâzi ise ormanlarla kaplıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder